تعمیر و نگهداری چیلرهای صنعتی، تراکمی و جذبی

بازدید دوره ای یا

تعمیر چیلر اگر توسط متخصص انجام نگیرد میتواند تبعات جانی و مالی زیادی داشته باشد که نمونه های زیادی از آن را در کشورمان دیده ایم. متخصصان میتوانند با کمترین هزینه چیلرها را تعمیر کرده و یا جهت نصب و راه اندازی آن ها اقدام نمایند. عدم اقدام به موقع نیز در پاره ای موارد میتواند مصرف برق دستگاه را افزایش داده و یا عمر مفید آن را کم کند. یک متخصص تعمیر در کنار دانش، نیاز به دو ویژگی مهم دارد. 

اول آنکه ابزارها و یدک های مناسب را داشته باشد و دوم تجربۀ کافی در این امر حاصل کرده باشد. بر اساس همین دانش و تجربه، تعمیرکاران ماهر می توانند آموزش های مفیدی را در مورد روش استفاده و نگهداری چیلر به مشتریان آموزش دهند تا چیلرهای مورد استفاده هزینه های اضافی بر دوش مشتریان نگذارند. 
چیلر های صنعتی را به عنوان سیستم تبریدی می شناسند که سیال کاری را خنک کرده و یا هوا را در مراکز تجاری و صنعتی رطوبت زدایی می کند. در واقع چیلر با استفاده از یک سیکل تبرید تراکمی یا جذبی این کار را انجام می دهد. هدف یک چیلر صنعتی این است که گرما را از یک نقطه معمولا از محصولات و یا تجهیزات فرآیند( گرفته و به محلی دیگر ) معمولا هوای بیرون مراکز ساخت و تولید انتقال دهد.

چیلر های آبی صنعتی کاربردهای فراوانی دارند که در آن ها آب و یا سیال سرد در تجهیزات سیکل در حال گردش می باشد. معمولا از این نوع چیلر ها در خنک سازی محصولات و تجهیزات استفاده می شود. برای مثال از این نوع چیلر ها در فرآیند های صنعتی مانند قالب گیری تزریقی، برش قالبی، صنایع غذایی و نوشیدنی، صنایع شیمیای، لیزر و . استفاده می شود. بدون توجه به اینکه فرآیند و صنعت شما چیست، اطمینان از سیستم خنک کاری کافی برای بهره وری و صرفه جویی در هزینه امری حیاتی است.

در این مطلب می‌خوانید:
انواع چیلرهای صنعتی
دسته بندی چیلرها براساس نوع کمپرسور
اجزای چیلر تراکمی صنعتی
روش کار چیلر
انواع کندانسور در چیلر
تعمیر و نگهداری چیلر و مشکلات معمول آن
موارد مهم در نگهداری چیلر

انواع چیلرهای صنعتی

با توجه به مقدار بار سرمایشی مورد نظر چیلر های صنعتی استفاده شده در صنایع مختلف را می توان به 3 دسته بندی کلی تقسیم کرد:

1 )چیلرهای هوا

2 )چیلرهای  آب

3 )چیلرهای تراکمی تبخیری

چیلر های هوا

چیلرهای هوا که گاهی چیلر دسته ای نیز نامیده می شوند، چیلر هایی هستند که هوا را با انتقال حرارت قابل ملاحظه و پنهان از هوا به آب سرد شده فرآیند انتقال می دهند. این کار به منظور خنک کاری و رطوبت زدایی جریان های هوا می باشد. کاربرد چیلر های هوا بیشتر در سیستم های تهویه مطبوع و هوا سازی که نیاز به 15 تا 1500 تن ظرفیت خنک سازی دارند استفاده می شوند. این نوع چیلر معمولا از سیکل تبرید تراکمی استفاده می کند.

چیلرهای هوا

چیلر های آب

چیلرهای آب در مراکز تجاری و صنعتی متوسط تا بزرگ استفاده می شوند. این نوع چیلر ها از برج های خنک کننده ای استفاده می کنند که گرما را به هوای اطراف می دهند. در چیلر هایی که در فضای بسته نصب می شوند، برج های خنک کن به ما این امکان را می دهند تا دمای سرد را حفظ کنیم و در نتیجه بازده چیلر را افزایش دهیم.

استفاده از چیلر های آب مصرف انرژی را تا بیش از 15 درصد کاهش داده و همچنین به دلیل استفاده نشدن از هواکش و فن در این نوع چیلر، مواردی که در چیلر های هوا از آنها استفاده می شود، در هنگام کارکرد صدای کمتری نیز تولید می کند.

چیلرهای آب

چیلر های تراکمی تبخیری

چیلرهای تراکمی تبخیری تقریبا شبیه به چیلر های آب هستند. این نوع چیلر ها با استفاده از رطوبت آب و قوانین سرمایش تبخیری به جای استفاده از تبرید جذبی و یا تراکم بخار کار می کنند.که این امر چیلر های تراکمی تبخیری را نسبت به چیلر های هوای سنتی کارآمد تر می کند، اما در حالت کلی بازده این نوع چیلر از چیلر های آب پایین تر است.

برخلاف چیلر های آبی این نوع چیلر ها برای دفع حرارت داخلی نیاز به برج های خنک کن ندارند که این کار باعث می شود که این نوع چیلر ها برای استفاده در فضای داخلی و خارجی موثر تر باشند.

چیلرهای تراکمی تبخیری

دسته بندی چیلرها براساس نوع کمپرسور

در زیر مجموعه هر یک از این 3 دسته بندی بزرگ، 4 زیر مجموعه دیگر قرار دارد که بر اساس نوع کمپرسور استفاده شده مشخص می شوند:

چیلر های رفت و برگشتی

این نوع چیلر ها از کمپرسور های رفت و برگشتی استفاده می کنند که به آن ها اجازه می دهد تا دبی کمی از مبرد را در فشار بالا تحویل دهند.

چیلر های سانتریفیوژ

این نوع چیلر ها به دلیل بازده انرژی خود در صنعت بیشترین استفاده را دارند و دارای دبی مبرد باال و حجم بالا و فشار پایین می باشد.

چیلر های اسکرو (مارپیچی)

در صنعت تهویه مطبوع، با پیشرفت تکنولوژی نسل جدیدی از چیلر های تراکمی که در آن سیال با کمک کمپرسور اسکرو متراکم می شود، ساخته شده است. در کمپرسور اسکرو، فرآیند تراکم توسط روتور انجام می پذیرد. بنابراین، به دلیل استفاده از کمپرسور اسکرو ( کمپرسور مارپیچی ) در سیکل تبرید چیلر ها ، به نام چیلر اسکرو شناخته می شود. چیلر تراکمی اسکرو نسبت به سایر انواع چیلر دارای مزیت بیشتری می باشد.

چیلر های جذبی

3 نوع اول جزء چیلر های تراکمی یا چیلر های مکانیکی می باشد که به وسیله موتور الکتریکی، بخار و یا توربین کار می کنند. یک چیلر جذبی، چیلری است که به وسیله یک منبع گرمایی مثل بخار کار می کند و اجزای دوار ندارد.

اجزای یک چیلر تراکمی صنعتی

یک چیلر تراکمی در یک سیکل تبرید تراکمی کار می کند که 4 جزء اصلی دارد که سیال مبرد از آن ها عبور کرده و کار تبرید را انجام می دهد:

1 )اواپراتور

2 )کمپرسور

3 )کندانسور

4 )شیر انبساط.

اواپراتور چیلر در فشار و دمایی کمتر از کنداسور آن کار می کند.

روش کار چیلر

در بیشتر کاربرد های فرآیند های خنک کاری، سیال سرد به کمک پمپ سیرکوله در سیستم گردش پیدا می کند و از چیلر به داخل فرآیند می رود. این سیال سرد حرارت را از فرآیند گرفته و سیال گرم شده به درون چیلر باز می گردد.

در این فرآیند سیال وسیله ایست که حرارت را از فرآیند گرفته و به چیلر منتقل می کند. چیلر های صنعتی دارای یک جزء شیمیایی هستند که به آن مبرد می گویند.با توجه به دمای مورد نیاز فرآیند، انواع مختلف از مبرد ها وجود دارد که تمام آن ها مانند هم و طبق قانون تراکم و تغییر فاز مبرد از مایع به گاز و دوباره به مایع کار می کنند.

به این فرآیند گرم کردن و سرد کردن مبرد و تغییر فاز آن از گاز به مایع و دوباره به گاز را سیکل تبرید گویند. یک سیکل تبرید با ورود یک مخلوط دو فازی گاز و مایع کم فشار به اواپراتور شروع می شود. در درون اواپراتور سیال کاری فرآیند که آب یا آب/گلیکول می باشد، حرارت خود را به مبرد می دهد.

در این زمان مبرد با دریافت حرارت از مایع کم فشار به گاز کم فشار تغییر فاز می دهد.در ادامه این گاز کم فشار وارد کمپرسور شده و متراکم می شود. سپس گاز فشار بالا وارد کندانسور شده و در آنجا حرارت خود را از دست داده و با تغییر فاز تبدیل به مایع فشار بالا می شود.

این مایع فشار بالا وارد شیر انبساط شده و با عبور از آن دمای مبرد به یکباره کاهش پیدا می کند و در ادامه این مبرد مایع فشار بالا دوباره وارد اواپراتور شده و سیکل تکرار می شود. در نتیجه چیلر با اینکار سیال کاری فرآیند را خنک کرده و این سیال جهت انجام خنک کاری وارد فرآیند می شود.

روش کار چیلر

انواع کندانسور در چیلر

کندانسور آب خنک

کندانسور هوا خنک

کندانسور هوا خنک

یک کندانسور هوا خنک از هوای محیط برای خنک کردن و کندانس کردن گاز مبرد گرم استفاده می کند. این کندانسور هم می تواند در درون چیلر نصب شود و هم می تواند در بیرون آن نصب شود اما در نهایت حرارت از چیلر به هوا منتقل می شود.

کندانسور هوا خنک

کندانسور آب خنک

در کندانسور آب خنک، از آب سرد شده با استفاده از برج های خنک کن برای خنک کردن و کندانس کردن مبرد استفاده می شود.

کندانسور آب خنک

تعمیر و نگهداری چیلر و مشکلات معمول آن

در مبحث تعمیرات دستگاه های مکانیکی معمولا از واژه "تعمیر و نگهداری" استفاده می شود. در نتیجه در این مبحث نیز بحث نگهداری اهمیت بالایی دارد. پس کار کرد و نگهداری درست از آنها باید جزء اولویت ها در مدیریت و برنامه ریزی انرژی هر مجموعه ای باشد. کارکرد و نگهداری نادرست چیلر ها می تواند باعث افزایش هزینه انرژی، عملکرد و قابلیت اطمینان پایین سیستم و کاهش عمر اجزاء شود.

استفاده نادرست از چیلر نه تنها باعث کاهش عمر چیلر و خرابی آن می شود، بلکه از بازده چیلر نیز می کاهد.به عنوان مثال یکی از باور های غلط در این زمینه این است که با افزایش دبی ورودی به چیلر می توان آب سرد بیشتری دریافت کرد؛ اما در عمل افزایش دبی به بیش از حدی که سازنده اعلام  کرده است علاوه بر کاهش بازده باعث ایجاد خوردگی در لوله های چیلر نیز می شود.

یکی دیگر از خرابی های معمول در چیلر ها، رسوب گرفتگی و یا ایجاد خوردگی لوله های استفاده شده در چیلر می باشد.برای حل این مشکل می توان از پوشش های اپوکسی استفاده کرد که شرکت های فعال در این زمینه اینکار را انجام می هند.

علاوه بر این با توجه به اینکه چیلر از اجزاء مشخصی تشکیل شده است، محل خرابی آن را می توان به راحتی تشخیص داد چرا که در هنگام خرابی مشخص است که کدام جزء کار نمی کند. برای مثال ممکن است در هنگام خرابی تولید سر و صدا بیشتر شود، مقدار انرژی استفاده شده بیشتر شود و مهمتر از همه اینکه کار اولیه خود یعنی سرمایش را به درستی نتواند انجام دهد.

علاوه بر این یک سری از مشکلات ممکن است به آسانی قابل تشخیص نباشد، به همین دلیل است که بازبینی و سرویس کردن فصلی آن بسیار مهم می باشد. در زیر به معرفی اجزائی می پردازیم که امکان خرابی بالاتری تری داشته و نیاز به تعمیر پیدا می کنند. کمپرسور کندانسور اواپراتور سیکل سیال کاری فرآیند سیکل کندانسور

موارد مهم در نگهداری چیلر

به دلیل ضروریت نگهداری درست از چیلر به 5 نکته اساسی در نگهداری چیلر و افزایش طول عمر آن می پردازیم:

1) بصورت روزانه اطلاعات را ثبت کنیم

ثبت اطلاعات روزانه مثل نرخ دبی جریان، دماهای کاری و اطلاعات مهم دیگر می تواند به شما کمک میکند که در صورت ایجاد خرابی به سرعت آن را فهمیده و آن را تعمیر کنید. اینکار به شما کمک می کند تا هزینه ها را کاهش داده و از خرابی های اساسی جلوگیری کنید.

2) بصورت منظم از آب تصفیه شده استفاده کنید

به دلیل استفاده گسترده از چیلر های آبی استفاده از تصویه آب امری مهم است چرا که با اینکار می توان از رسوب گیری، خوردگی و رشد جلبک جلوگیری کرد. همچنین برای سیکل های بسته نیز می توان از تصفیه کننده های شیمیایی استفاده کرد. فیلتر ها نیز باید هر سه ماه تمیز شوند تا از افزایش آلودگی جلوگیری شود.

3) جلوگیری از هرگونه نشتی کوچک

نشتی های کوچک در سیستم چیلر می تواند منجر به مشکالت بزرگ شود. بر اساس هرگونه نشتی در مسیر آب رطوبت نا خواسته تولید می شود که می تواند باعث تشکیل اسید خورنده شود. عالوه بر این رطوبت باعث پوسیدن اجزاء چیلر شده و آن ها را از کار می اندازد. در نتیجه حتما هر سه ماه کل سیستم چیلر خود را برای نشتی چک کنید.

4) لوله های سیستم چیلر را تمیز کنید.

بهره وری کلی سیستم به بازده انتقال حرارت در لوله های اواپراتور و کندانسور دارد. با تمیز نگه داشتن این لوله ها به شما کمک می کند تا چیلرتان به خوبی کار کند. تمیز کردن این لوله ها می تواند هم بصورت فیزیکی و با استفاده از فرچه باشد و هم با استفاده از مواد شیمیایی.

5) تجزیه و تحلیل روغن و مبرد را به طور منظم انجام دهید.

با بررسی و آنالیز کردن روغن و مبرد موجود در سیستم چیلر می توان از مشکالت بزرگ تر که ممکن است در آینده بوجود آید جلوگیری کرد. عالوه بر این بررسی مرتب مبرد می تواند به کاهش مشکالت آلودگی نیز کمک کند. و همچنین بررسی روغن نیز می تواند مشکالت اساسی مثل مشکالتی که در کمپرسور ایجاد میشود یا ایجاد رطوبت در روغن را کشف کرد.

 

منبع:

چیلر تهویه     منبع:

تعمیر چیلر


مشخصات

آخرین ارسال ها

آخرین وبلاگ ها

آخرین جستجو ها